Tuesday, October 1, 2013

Προπόνηση πυραμίδας!

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα είδος προπόνησης με βάρη που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο!Προπόνηση πυραμίδας λοιπόν!
Καταρχάς τι είναι η συγκεκριμένη προπόνηση; Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο προπόνησης πρέπει ο ασκούμενος να αρχίσει την άσκηση με λίγα κιλά ώστε να καταφέρει να "βγάλει" 15 επαναλήψεις περίπου. Σταδιακά τα κιλά αυξάνονται και οι επαναλήψεις πέφτουν. Έτσι πρέπει να ακολουθηθεί η σειρά 15-12-8-6 και γιατί όχι και το τελευταίο σέτ να είναι 4 επαναλήψεων.
 
Βασική αρχή της πυραμίδας: Επιλέξτε σύνθετες ασκήσεις μεγάλων μυϊκών ομάδων καθώς οι απομονωμένες ασκήσεις μικρών μυϊκών ομάδων εξαντλούν τους μύες σας πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην κάνετε καλή κορύφωση και διατρέχετε κινδύνους τραυματισμού στα μεγάλα φορτία ιδίως αν δεν είστε πολύ πεπειραμένοι σε τέτοιου είδους προπονήσεις. Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και κάποιες μικρότερες μυϊκές ομάδες προτιμήστε να το κάνετε μόνο μετά την κλασική πυραμίδα. Παρακάτω είναι μερικές ιδανικές ασκήσεις για πυραμίδα:
  • Καθίσματα με μπάρα ή σε μηχάνημα για πόδια (σκουότ)
  • Πιέσεις ποδιών σε πρέσα
  • Πιέσεις στήθους σε πάγκο
  • Έλξεις ωμοπλάτης με τροχαλία
  • Καθιστή κωπηλατική
Πότε χρησιμοποιούνται; Οι “πυραμίδες” μέχρι το ‘80 χρησιμοποιούνταν κατά κόρο για όγκο. Μετά που βρέθηκαν κι άλλοι τρόποι χρησιμοποιούνται περισσότερο για γενική ενδυνάμωση και αντοχή. Είναι πιο εύκολο να βάλεις ποικιλία, μπορείς να βάλεις περισσότερο όγκο, δεν χρειάζεται να έχεις μονίμως  το νου σου, έχεις λιγότερα πισωγυρίσματα.
 
 
Οι πυραμίδες όμως δεν είναι μόνο για φούσκωμα. Είναι για πολλά πράγματα αφού όταν προπονείσαι έτσι αποκτάς μεικτά χαρακτηριστικά δύναμης, αντοχής και ταχύτητας. Δε γίνεσαι σε τίποτα εξαιρετικά καλός αλλά ειδικά αν κάνεις πολυαρθικές ασκήσεις έχεις μια πολύ ισορροπημένη άσκηση. Το μυστικό είναι ότι κάθε φορά κάνεις όσο χρειάζεται για να δώσεις στον οργανισμό σου το απαιτούμενο ερέθισμα. Τόσο όσο.
 
 
Η συγκεκριμένη τεχνική προπόνησης έχει πολλές παραλλαγές. Μια από αυτές είναι η ανάποδη πυραμίδα. Σε αυτήν την εκδοχή ξεκινάμε με πολλά κιλά και λίγες επαναλήψεις πχ 6 και φτάνουμε προοδευτικά σε λίγα κιλά και πολλές επαναλήψεις πχ 15.
 
Γενική συμβουλή: Οι προπονήσεις αυτού του είδους είναι δύσκολες, απαιτούν εμπειρία, καλή ξεκούραση και γενικώς μια αποκατάσταση της τάξης των 48 ωρών είναι απαραίτητη.
Καλή γυμναστική λοιπόν!

0 comments:

Post a Comment