Monday, September 30, 2013

Έρευνα για τις μπαταρίες στις φορητές συσκευές μας!

Λάπτοπ: Aρχίζουμε λοιπόν με τον φορητό μας υπολογιστή.Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Wired αναφέρει ότι για να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια για τη μπαταρία του φορητού μας υπολογιστή θα πρέπει να το αφήνουμε εκτός πρίζας πολύ πριν φορτίσει στο 100 τοις εκατό.
Μάλιστα, ιδανικά θα πρέπει να φορτίζουμε τον υπολογιστή μας στο 80 τοις εκατό και μετά να τον αφήνουμε να ξεφορτίζει μέχρι το 40 τοις εκατό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση έως και τέσσερις φορές περισσότερο της διάρκειας της ζωής της μπαταρίας. Γιατί συμβαίνει αυτό, όμως; Κάθε κυψέλη σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίζεται σε μία τάση. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό φόρτισης, τόσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο τάσης. Όσο περισσότερη τάση πρέπει να αποθηκεύσει η κάθε κυψέλη, τόσο περισσότερο καταπονείται, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερους κύκλους αποφόρτισης. Για παράδειγμα, το Battery University αναφέρει ότι μια μπαταρία που φορτίζεται στο 100 τοις εκατό θα έχει μόνο 300-500 κύκλους αποφόρτισης ενώ μια μπαταρία που φορτίζεται στο 70 τοις εκατό θα έχει 1200-2000 κύκλους.
Δεν είναι, βέβαια, μόνο η συνεχής τάση που μειώνει τη διάρκεια της μπαταρίας. Σημαντικός παράγοντας είναι και η θερμότητα. Υπερβολική δόση θερμότητας προκαλεί το «σκάσιμο» των κυψελών και ως εκ τούτου μειώνει και τη διάρκεια ζωής τους. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κρατώντας το καπάκι ανοιχτό και το laptop εκτός της αγκαλιάς σας όταν το χρησιμοποιείτε.
 
Κινητό τηλέφωνο: Η «έξυπνη» φόρτιση των κινητών τηλεφώνων διαφέρει κατά πολύ από την πρακτική που εφαρμόζουμε οι περισσότεροι. Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα τεχνολογίας Gizmodo η πλήρης αποφόρτιση και στη συνέχεια η πλήρης φόρτιση της  μπαταρίας μόνο ευεργετική δεν είναι για το κινητό τηλέφωνο.Αντίθετα για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των ηλεκτρονικών συσκευών η ιστοσελίδα συστήνει αποφόρτιση της μπαταρίας μέχρι το 40% και στη συνέχεια φόρτιση μέχρι το 80%.
«Η πλήρης φόρτιση σε τακτικά χρονικά διαστήματα δεν πρόκειται να κάνει την μπαταρία να εκραγεί, αλλά θα μειώσει τη διάρκεια ζωής της», αναφέρει σε άρθρο του ο συντάκτης του Gizmodo Eric Limer.
Ο συντάκτης συνιστά στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να διατηρούν όσο περισσότερο μπορούν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας τους άνω του 50% και να μεριμνούν ώστε η συσκευή να μην αποφορτίζεται ποτέ πλήρως.
Συμπέρασμα: Ενώ οι σύγχρονες συσκευές χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία τους μπαταρίες Ιόντων Λιθίου (Li-ion) πολλοί από εμάς διατηρούμε τις συνήθειες που ήταν απαραίτητες σε παλαιότερου τύπου μπαταρίες.Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς (ομολογώ και εγώ, πριν ξεκινήσω την έρευνα για το αφιέρωμα) θεωρούσαμε πως το καλύτερο ήταν η μπαταρία να ξεφορτιστεί όσο γίνεται περισσότερο, ιδανικά εντελώς, για να την ξαναφορτίσουμε μετά.Στην πραγματικότητα, όμως, τις μπαταρίες Ιόντων Λιθίου τέτοιοι ολικοί κύκλοι φόρτισης τις φθείρουν περισσότερο απ' ότι συχνότερες φορτίσεις

0 comments:

Post a Comment