Friday, October 11, 2013

Τα πιο διάσημα είδη καφέ!

Για περισσότερα από 1000 χρόνια, το ανθρώπινο είδος τελειοποιεί την τέχνη του καφέ. Από την ανακάλυψη του «ευεργετικού» κόκκου καφέ, μέχρι τη σύγχρονη -εξαρτημένη από την καφεΐνη- εποχή, το «μαγικό» αυτό ρόφημα έχει εξελιχθεί τόσο σε μια καθημερινή εξάρτηση, όσο και σε μια υπέροχη απόλαυση.

Εκτός από τον κλασικό μας ελληνικό (ή τούρκικο ή κυπριακό) καφέ, υπάρχουν στον κόσμο πολλά ακόμα είδη που συναντάμε συχνά, στην Ελλάδα και στον εξωτερικό. Ας δούμε τα 4 πιο δημοφιλή από αυτά που μπορούμε να τα φτιάξουμε και στο σπίτι μας (με τις γνωστές πλέον μηχανές καφέ ή και με τις συμβατικές καφετιέρες)..

Espresso

Ο γνωστός μας και ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια espresso, είναι ένας δυνατός μαύρος καφές που φτιάχνεται με καυτό νερό, το οποίο περνά μέσα από σκούρους αλεσμένους σε σκόνη αρωματικούς κόκκους καφέ, με μεγάλη πίεση. Ένας υπέροχος espresso πρέπει να είναι ελαφρώς παχύρρευστος, με μια χρυσοκαφετιά κρέμα στην κορυφή. Αν ο καφές είναι πραγματικά καλός, τότε η ζάχαρη που ενδεχομένως θα προσθέσετε στον καφέ σας, θα παραμείνει επάνω στην κρέμα για μερικά δευτερόλεπτα προτού «βυθιστεί» στο «μαγικό» ζουμί του espresso.





Cappuccino
Ένας καλός cappuccino, χρειάζεται την ίδια προσοχή που χρειάζεται να φτιαχτεί ένας καλός espresso. Ο cappuccino, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας espresso με γάλα.
Το γάλα όμως παίζει σημαντικό ρόλο στη παρασκευή του και πρέπει να ζεσταθεί στη σωστή θερμοκρασία και ο αφρός του να έχει τη σωστή πυκνότητα. Επιπλέον να είναι λεπτός, καθαρός και να «στέκεται» πολύ χρόνο. Η θερμοκρασία του γάλακτος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 70 βαθμούς και ποτέ δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεται.
Η επιτυχία του cappuccino, κατοχυρώνεται στην απόλαυση που προσφέρει και τον κάνει διαφορετικό από άλλους καφέδες.
Όλες οι αισθήσεις μας, εκτός της ακοής, συμβάλλουν για να προσδιοριστεί η ποιότητα ενός καλού cappuccino. Η όραση εξετάζει το πορσελάνινο φλιτζάνι, τα χρώματα του καφέ και του γάλακτος. Το λεπτό άρωμα ξυπνάει την όσφρηση και η γεύση ενισχύεται με την αντίθεση αλλά και ισορροπία του έντονου καφέ και της ιδιαιτερότητας του γάλακτος.
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε συνδυασμό με τη γεύση κάνει τον cappuccino, να ξεχωρίζει στις προτιμήσεις των καταναλωτών.



Caffe Latte
Ο caffe latte είναι ένας μονός espresso με τρία μέρη ζεστό γάλα.Η ζάχαρη θα σας κάνει να εκτιμήσετε την έννοια της «βάπτισης» και θα κάνει τον latte σας… «κολυμπήθρα», όπου μέσα θα βουτάτε από μπισκότα και κέικ, μέχρι γλυκό ψωμί και άλλες γλυκές λιχουδιές. 



Καφές Φίλτρου
Εντάξει, καφετιέρα έχουμε όλοι και ο «γαλλικός» δεν είναι δα και είδος πολυτελείας για τους περισσότερους… Μπορεί εύκολα και με μικρό κόστος να προσφέρει μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Γενικώς πρέπει όμως να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς έχει ίσως την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεϊνη. Σερβίρεται σκέτος ή με γάλα!



 Καλή απόλαυση λοιπόν! Και μην το παρακάνετε...

0 comments:

Post a Comment