Saturday, October 12, 2013

Βιβλιοπροτάσεις!!

Κρίση έχουμε, λεφτά πολλά δεν υπάρχουν άρα πως θα ψυχαγωγηθούμε; Το βιβλίο είναι ο καλύτερος σύντροφος σε αυτές τις στιγμές καθώς είναι φθηνό και προσφέρει συγκινήσεις αλλά και μόρφωση στους αναγνώστες.
Εδώ θα κάνω κάποιες προτάσεις βιβλίων που διάβασα και με συνάρπασαν:


1) Δεν θα αρχίσω με τον τίτλο του βιβλίου αλλά με τον συγγραφέα: Dan Brown. Για όσους δεν τον γνωριζούν είναι ο συγγραφέας πολλών τεράστιων επιτυχιών όπως ο Κώδικας Ντα Βιντσι, το Illuminati, ο Αρκτικός Κύκλος, το Χαμένο Σύμβολο. Όλα αυτά έχουν κοινό ήρωα (τον Robert Langdon) αλλά μπορούν να διαβαστούν σαν αυτοτελή βιβλία.Προσωπικά αν και η επιλογή είναι δύσκολη θεωρώ το Illuminati ως το κορυφαίο ανάμεσα στα έργα του. 
Η υπόθεσή του είναι η ακόλουθη: Όταν ο παγκοσμίου φήμης μελετητής αρχαίων συμβόλων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκντον καλείται σε ένα ερευνητικό κέντρο στην Ελβετία προκειμένου να μελετήσει ένα μυστηριώδες σύμβολο το οποίο ανακαλύφτηκε χαραγμένο με πυρακτωμένο μέταλλο πάνω στο θώρακα ενός δολοφονημένου φυσικού, βρίσκει αποδείξεις για κάτι αδιανόητο: για την επανεμφάνιση μιας αρχαίας μυστικής αδελφότητας γνωστής ως Illuminati, της πλέον ισχυρής μυστικής οργάνωσης που έδρασε ποτέ στην ιστορία. Η αδελφότητα επαναδραστηριοποιείται προκειμένου να ολοκληρώσει την τελική φάση του αποτρόπαιου σχεδίου της: να καταφέρει ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στον πιο μισητό εχθρό της, το χριστιανισμό.
Έτσι, ξεκινά μια αγωνιώδης αναμέτρηση με το χρόνο, μια αναζήτηση μέσα από σφραγισμένες κρύπτες, επικίνδυνες κατακόμβες, εγκαταλειμμένους καθεδρικούς ναούς και ένα μυστικό υπόγειο μαυσωλείο, καθώς ο ήρωας ακολουθεί ένα μονοπάτι τετρακοσίων ετών, στο οποίο τον οδηγούν αρχαία σύμβολα και το οποίο διασχίζει ολόκληρη τη Ρώμη, αναζητώντας το άντρο της αδελφότητας, έναν τόπο χαμένο μέσα στην ομίχλη του χρόνου, όπου κρύβεται η μοναδική ελπίδα για τη σωτηρία του Βατικανού.
Οι εκδόσεις είναι Λιβάνη και η τιμή του πλέον είναι γύρω στα 10ευρώ.


2) Ένα άλλο εξαιρετικό βιβλίο είναι :Τα παιδιά της ελευθερίας , από τον Marc Levy. Η υπόθεση είναι η ακόλουθη:"Όλοι μας τρέφαμε την ελπίδα της ελευθερίας και, όλοι μας, όταν οι πόρτες της φυλακής ανοίγουν, φεύγουμε σε φάλαγγα, αλυσοδεμένοι. Διασχίζουμε την πόλη υπό συνοδεία και οι ελάχιστοι διαβάτες, σιωπηλοί μέσα στην γκριζάδα του πρωινού, κοιτάζουν την ορδή των κρατουμένων που οδηγούνται στο θάνατο. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Τουλούζης μας περιμένει μια αμαξοστοιχία μεταφοράς εμπορευμάτων. Καθώς μπαίνουμε στη σειρά στην αποβάθρα, όλοι μας μαντεύουμε πού θα μας πάει αυτό το τρένο."

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ευρώπη βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή. Χιλιάδες Εβραίοι καταλήγουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κι όμως, κάποιοι ξεφεύγουν από τον κλοιό του θανάτου και περνούν στην Αντίσταση. Αυτή είναι η ιστορία τους· μια ιστορία για τα Παιδιά της Ελευθερίας που σχημάτισαν την 35η γαλλική ταξιαρχία ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα. Σημασία δεν έχουν τα ονόματά τους· μόνο ο αγώνας τους. Με αίμα στο στόμα και στα χέρια τους, εξαθλιωμένοι, μάχονται σαν μια σφιγμένη γροθιά.

Κάθε φορά που κάποιος εκφράζει τις ιδέες του σ' έναν κόσμο ελεύθερο, ο νους μου τρέχει σ' εκείνους...
Είναι από τις εκδόσεις Modern Times με τιμή γύρω στα 16ευρώ.

3) Το νούμερο 31328 είναι ένα πραγματικά ανεπανάληπτο βιβλίο που αγγίζει από την αρχή του τους αναγνώστες. Συγγραφέας και πρωταγωνιστής του βιβλίου ο Ηλίας Βενέζης.

Η υπόθεση είναι η ακόλουθη:Tο "Νούμερο 31328" είναι η ίδια η ταυτότητα του συγγραφέα, τότε που παιδί δεκαοκτώ χρόνων οδηγήθηκε από τους Tούρκους στα κάτεργα της Aνατολής. Tο βιβλίο είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό "γραμμένο με αίμα", όπως επεσήμανε ο Bενέζης, προσθέτοντας: "Λέω για την καυτή ύλη, για τη σάρκα που στάζει το αίμα της και πλημμυρίζει τις σελίδες του". Στην αρχική του μορφή γράφτηκε το 1924 και ξαναδουλεύτηκε το 1931, οπότε εκδόθηκε για πρώτη φορά. H επιτυχία που σημείωσε τότε ήταν τεράστια, ακόμα και έξω από τον ελληνικό χώρο. Ο Ηλίας Βενέζης (το βιβλίο-μαρτυρία είναι γραμμένο στο πρώτο πρόσωπο και με το πραγματικό όνομα του αφηγητή-συγγραφέα) γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1904. Ήρθε στην Ελλάδα με τη μικρασιατική καταστροφή. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της "γενιάς του '30" στη νεοελληνική πεζογραφία.
Είναι από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας και στοιχίζει περίπου στα 12ευρώ.

Αυτά για σήμερα. Θα επανέλθουμε και με νέες βιβλιοπροτάσεις! Εσείς μήπως έχετε κάποιο βιβλίο να προτείνετε; Μην διστάσετε!

0 comments:

Post a Comment