Monday, October 7, 2013

Τρέξτε για την υγεία σας!

Το τρέξιμο ίσως να μην είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματά σας αλλά σίγουρα μπορεί να λύσει πολλά από αυτά.
Ποια είναι όμως τα οφέλη μας; Ένα εικοσάλεπτο τρέξιμο σε καθημερινή βάση θα κάνει πολύ καλό στην φυσική σας κατάσταση σχεδόν αυτόματα.
Καίτε πολλές θερμίδες: Ένας μεσαίος σωματότυπος με μισή ώρα χαλαρό τρέξιμο θα δαπανήσει γύρω στις 300 θερμίδες και πάνω από 700 με τρέξιμο σε ρυθμό μαραθωνίου, κάτι που μας βοηθάει στην διατήρηση ενός ιδανικού βάρους.
Κρατάτε ισορροπημένες τις τιμές χοληστερολης, σακχάρου και πίεσης αίματος. Θεωρείται η ιδανική άσκηση για την ενδυνάμωση της καρδιάς και παράλληλα βοηθά στην καλή κυκλοφορία αίματος και οξυγόνου σε όλο το σώμα. Επιπλέον αποφεύγετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Δυναμώνετε τα οστά σας: Mε καθημερινό μισάωρο τζόκινγκ μειώνονται οι πιθανότητες καταγμάτων.
Αυξάνετε τα ενεργειακά σας επίπεδα: Eκτός από την υπερπλήρωση των βασικών αναγκών ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός, το τρέξιμο παρέχει επίσης και ισχυρές δόσεις αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Θα το διαπιστώσετε γρήγορα θέτοντας κάθε φορά και έναν μεγαλύτερο στόχο (γρηγορότερο χρόνο για την ίδια διαδρομή ή μεγαλύτερες αποστάσεις σταδιακά). Μην εκπλαγείτε αν ύστερα από ένα χρονικό διάστημα θελήσετε να διεκδικήσετε τη συμμετοχή σας σε έναν μαραθώνιο των 5 ή 10 χιλιομέτρων ως αποκορύφωμα της προσπάθειάς σας.
Γλιτώνετε τις αϋπνίες: Ερευνητές ζήτησαν από ανθρώπους που έκαναν καθιστική ζωή και υπέφεραν από αϋπνία να κάνουν τζόκινγκ 20-30 λεπτά μέρα παρά μέρα. Αποτέλεσμα: ο χρόνος που τους χρειαζόταν για να αποκοιμηθούν μειώθηκε κατά το ήμισυ.
Ξαναβρίσκετε τον παλιό, καλό ερωτικό σας εαυτό: Όλες οι μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως άρρενες δρομείς έχουν τη σεξουαλική δεξιότητα αντρών 2-5 χρόνια νεότερων σε ηλικία και οι γυναίκες δρομείς καθυστερούν να μπούν στην εμμηνόπαυση.
Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω κάποιες συμβουλές από την προσωπική μου εμπειρία. Καταρχάς καλό είναι να αποφύγετε την άσφαλτο, καθώς τρέχοντας σε χωματόδρομους ή γρασίδι καταπονούνται λιγότερο οι αρθρώσεις λόγω μειωμένων κραδασμών. Δεύτερη συμβουλή είναι ποτέ να μην σταματάτε. Ο ρυθμός χάνεται αστραπιαία, οι ανάσες μετά θα κάνουν αρκετή ώρα να επανέλθουν. Έτσι για να αποφύγεται να σταματάτε αν ποτέ συναντήσετε εμπόδια καλό είναι να κάνετε επιτόπιο τρέξιμο. Tρίτον, να αποφεύγετε περπάτημα κοντά σε λεωφόρους. Είναι γνωστοί οι κίνδυνοι στο αναπνευστικό σύστημα από τους ρύπους (βέβαια προσωπικά βρίσκω ενδιαφέρουσες τις διαδρομές σε κεντρικούς δρόμους αλλά καλύτερα να μην με ακούσετε). Τελευταία και ίσως πιο σημαντική συμβουλή είναι για το τρέξιμο σε δημόσιο δρόμο. Πρέπει πάντα να κινούμαστε αντίθετα στην ροή των οχημάτων για μεγαλύτερη ασφάλεια στο τρέξιμό μας. 
Αυτά! Τι περιμένετε λοιπόν;;Kαλό τρέξιμο!!

0 comments:

Post a Comment