Tuesday, September 17, 2013

Superfoods ή υπερτροφές!

Ο όρος εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος ορισμός αλλά έχει να κάνει όπως καταλαβαίνει κανείς με τροφές που περιέχουν σε συμπυκνωμένη ποσότητα πολύτιμα φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες.
Τα προτιμάμε για την έντονη αντιοξειδωτική τους δράση. Προσφέρουν αντιγήρανση και συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Γενικώς το οξυγόνο μπορεί να είναι πηγή ζωής, αλλά είναι και πηγή γήρανσης των κυττάρων. Έτσι η αντιοξειδωτική δράση είναι απαραίτητη για την διάσωσή τους.
Κάποια παραδείγματα:
Σπιρουλίνα :Αποτοξινώνει τον οργανισμό, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αποτρέπει την εμφάνιση οστεοπόρωσης.
 
Γκότζι μπέρι: Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, είναι ισχυρό τονωτικό για τον οργανισμό, θεωρείται ενισχυτικό της μακροζωίας.
 
Ιπποφαές: Δρα προληπτικά κατά της γήρανσης, χαρίζει τόνωση, ευεξία και ενέργεια στον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Ρόδι: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης.
 
Σταφίδα: Ιδανικό θρεπτικό σνακ για πεζοπόρους / ορειβάτες , περιέχουν ικανές ποσότητες σε σίδηρο επομένως βελτιώνουν καταστάσεις σιδηροπενικής αναιμίας. . Μειώνουν την χοληστερίνη , τις αιμορροΐδες και την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου . Επίσης , λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας , άριστος ο συνδυασμός με τη βρώμη στο πρωινό σας .
 
Η υπερβολή ποτέ δεν βοήθησε. Έτσι όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας "μέτρον άριστον" .Ακολουθήστε τις προτεινόμενες δοσολογίες και ποτέ μην λαμβάνετε κάτι που ο οργανισμός δεν το έχει πραγματικά ανάγκη!

0 comments:

Post a Comment