Wednesday, September 18, 2013

Πότε και γιατί αξίζει να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα;

Προϊόντα βιολογικής γεωργίας είναι τα προϊόντα που για την παραγωγή τους έχουν εφαρμοστεί κανόνες που καθορίζονται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία οι οποίοι σκοπό έχουν την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση ή και την αύξηση της ευφορίας και της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους, καθώς και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διατήρηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ του εδάφους με τα φυτά, των φυτών με τα ζώα και των ζώων με το έδαφος χωρίς την προσφυγή σε παράγοντες παραγωγής εξωτερικής προέλευσης .
Στην καλλιέργειά τους δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες όπως φυτοφάρμακα, είναι δηλαδή αυτό που λέμε αγνά όπως μας τα προσφέρει η φύση.
Είναι όμως και πιο ακριβά. Αν λοιπόν θέλετε να αγοράσετε βιολογικά προϊόντα αλλά το σκέφτεστε λόγω οικονομικών δυσκολιών, υπάρχει μια λίστα που δείχνει ποιά είναι τα λαχανικά και τα φρούτα που θα ήταν καλό να αγοράζουμε βιολογικά γιατί είναι αυτά με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, και ποιά είναι αυτά που περιέχουν τα λιγότερα.
Σύμφωνα λοιπόν με το Environmental Working Group, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό η βρώμικη δωδεκάδα όπως την αποκαλούν, είναι η εξής:
  1. Μήλα
  2. Σέλινο
  3. Φράουλες
  4. Ροδάκινα
  5. Σπανάκι
  6. Νεκταρίνια
  7. Σταφύλια
  8. Πιπεριές
  9. Πατάτες
  10. Blueberries
  11. Μαρούλι
  12. Αγγούρι
Υπάρχουν και τα φρούτα και λαχανικά με την μικρότερη περιεκτικότητα καθώς είναι πιο ανθεκτικά, που μπορούμε να αγοράσουμε μη βιολογικά με κάποια ασφάλεια. Αυτά είναι:
  1. Κρεμμύδια
  2. Καλαμπόκι
  3. Ανανάς
  4. Αβοκάντο
  5. Σπαράγγια
  6. Αρακάς
  7. Μάνγκο
  8. Μελιτζάνες
  9. Ακτινίδια
  10. Λάχανο
  11. Καρπούζι
  12. Γλυκοπατάτα

Εάν δεν είναι βιολογικά, το πλύσιμο θα αφαιρέσει ένα μικρό ποσοστό των φυτοφαρμάκων και το ξεφλούδισμα ένα ποσοστό ακόμα. Βέβαια με το να βγάλουμε τη φλούδα χάνουμε πολύτιμες βιταμίνες. Να έχετε υπόψιν σας πως η παραπάνω λίστα έγινε με μετρήσεις σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα τρώμε συνήθως (πλυμένα και με ή χωρίς τη φλούδα, ανάλογα το προϊόν και πως καταναλώνεται).
Η έρευνα του EWG έδειξε πως οι άνθρωποι που τρώνε 5 από τα φρούτα και τα λαχανικά της βρώμικης δωδεκάδας την ημέρα, καταναλώνουν κατά μέσο όρο 10 διαφορετικά φυτοφάρμακα την ημέρα. Όσοι τρώνε από τα φρούτα και τα λαχανικά της καθαρής λίστας, καταναλώνουν λιγότερα από 2 φυτοφάρμακα. Με αυτή τη λίστα λοιπόν μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση χημικών και τοξικών ουσιών.
Κατά τη γνώμη μου αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής, να αγοράζουμε από τοπικές παραγωγές και ό,τι μπορούμε βιολογικό (έχοντας πάντα στο νου μας τις παραπάνω λίστες).

0 comments:

Post a Comment