Tuesday, September 10, 2013

Πώς να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας!

Συχνά ακούμε για τη σημασία που έχει ο τρόπος ζωής μας στην υγεία σωματική και ψυχική και στην διάθεσή μας. Πολλές ασθένειες πιθανολογείται να οφείλονται σε κακό τρόπο ζωής (πχ. καρκίνος) ή τουλάχιστον να αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνισή τους στο μέλλον εξαιτίας αυτού. Εμείς ως νέοι είναι πιθανόν να μη σκεφτόμαστε τις συνέπειες του τρόπου ζωής ,που έχουμε υιοθετήσει σήμερα, στη μελλοντική μας υγεία, μήπως όμως θα έπρεπε; Ακόμα και αν δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο αυτό θα μπορούσαμε να ηρεμήσουμε, να εκτονωθούμε και να αποβάλλουμε το άγχος με άλλες μεθόδους από αυτές που συνηθίζονται σε αυτήν την ηλικία (πχ ποτό) και τελικώς δεν επιδρούν θετικά σε τίποτα από τα παραπάνω.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας και η διαδικασία αυτή να είναι ευχάριστη;
1)    Τέρμα το κάπνισμα! Αν είστε καπνιστές η λύση είναι μία: κόψτε το όσο είναι νωρίς. Στην περίπτωση που καπνίζετε καιρό, πιθανότατα έχετε εθιστεί και η διαδικασία αυτή θα είναι πιο δύσκολη. Δείτε το όμως σαν ένα στοίχημα με τον εαυτό σας, πάρτε την απόφαση ή έστω απλά μειώστε το. Αν έχετε φίλους που καπνίζουν πείστε και αυτούς να σταματήσουν. Έτσι θα είναι πιο εύκολο και για σας. Ανακαλύψτε άλλες δραστηριότητες ή συνήθειες αντί αυτού. Εάν σκέφτεστε να καπνίζετε και δεν το έχετε δοκιμάσει καλύτερα διαβάστε για τις συνέπειες του τσιγάρου και ξανασκεφτείτε το.
2)    Αποφύγετε το αλκοόλ: Το αλκοόλ δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά σας, ούτε να σας κάνει να περάσετε καλά. Μπορεί να σας κάνει να γελάτε και να είστε χαρούμενοι σε μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση τον πονοκέφαλο και τη ζαλάδα δεν τα γλιτώνετε. Σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να έχει πολύ χειρότερες συνέπειες ακόμα και να οδηγήσει στο νοσοκομείο. Ένας άλλος λόγος να το αποφύγετε για όσους και όσες νοιάζονται για την εμφάνισή τους είναι οι πολλές θερμίδες που έχουν τα ποτά και η αυξημένη ποσότητα ζάχαρης σε πολλά από αυτά.
3)    Αθληθείτε! Τρέξτε, παίξτε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολυμπήστε, κάντε ποδήλατο ή έστω περπατήστε! Αθλητικές δραστηριότητες υπάρχουν πολλές. Για εμάς ,τα παιδιά των πόλεων, τα γυμναστήρια είναι μία εύκολη λύση συνήθως καθώς σίγουρα βρίσκεται κάποιο κοντά στο σπίτι μας. Μπορείτε να εγγραφείτε με κάποιον φίλο σας, ώστε οι ώρες της γυμναστικής να γίνουν πιο ευχάριστες. Από εκεί και πέρα, εάν το βαριέστε, υπάρχουν πολλά μέρη για περπάτημα ή τρέξιμο (πχ. ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, παράλληλα στις γραμμές του τραμ στην παραλιακή, πάρκα- άλση, λόφοι κλπ) και πολλοί σύλλογοι για να εξασκηθείτε σε κάποιο ομαδικό άθλημα.
4)    Πηγαίνετε εκδρομές: Δεν εννοούμε βέβαια μακρινές, αλλά συχνές και κοντινές. Πού και πού θα μπορούσατε να πηγαίνετε εκδρομή σε κοντινά μέρη της Αθήνας (πχ νησιά Αργοσαρωνικού για το καλοκαίρι, Πάρνηθα ή Παρνασσός για το χειμώνα). Αυτές οι εκδρομές θα σας αναζωογονήσουν, θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το άγχος και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Και μιας και απευθύνομαι σε νέους, σε αυτές τις εκδρομές δοκιμάστε και extreme sports! Γιατί όχι;
5)    Κοιμηθείτε! Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για την υγεία μας, όσο και για την ηρεμία και την εμφάνισή μας! Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7-8 ώρες τη μέρα. Έτσι την επόμενη θα έχετε δύναμη ,ενέργεια και διάθεση πολύ καλύτερη από την προηγούμενη.
Αυτά σε γενικές γραμμές και μην ξεχνάτε: το βασικό είναι να το αποφασίσετε. Από εκεί και πέρα μόνο καλά μπορεί να περάσετε βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής σας!
 

0 comments:

Post a Comment