Friday, November 1, 2013

Έντονη σωματική άσκηση για καρδιοπαθείς!



Οι γιατροί συνήθως σε περιπτώσεις καρδιοπάθειας συστήνουν ήπια σωματική άσκηση και όχι υπερβολές στη γυμναστική. Μία ανάλυση όμως παλαιότερων ερευνών έδειξε πως ορισμένοι ασθενείς επωφελούνται από την έντονη φυσική δραστηριότητα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι διαπίστωσαν οι ερευνητές:

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Neil Smart του πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "JACC: Heart Failure", βρήκαν πως οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα εμφάνισαν βελτίωση 23% στη λειτουργία της καρδιάς τους μετά από σχετικά έντονη άσκηση, έναντι βελτίωσης μόνο 7% αυτών που ασκούνταν ήπια.

Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από μετα-ανάλυση 74 επιστημονικών μελετών, οι οποίες συνέκριναν συνολικά 3.265 καρδιοπαθείς που ασκούνταν σχετικά έντονα, με 2.612 που δεν ασκούνταν ή που ασκούνταν πολύ ήπια. Από την ομάδα άσκησης, 241 άτομα ασκούνταν πολύ έντονα, 2.215 σχετικά έντονα, 672 έκαναν μέτρια άσκηση και 137 άτομα έκαναν ασκήσεις χαμηλής έντασης.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η ένταση της άσκησης είναι σχετική για κάθε καρδιοπαθή. Αυτό σημαίνει ότι έντονη άσκηση για έναν τέτοιο ασθενή μπορεί να είναι ακόμα και το γρήγορο περπάτημα για έναν υγιή ενήλικα.


Πάντως, ο Smart επεσήμανε πως δεν θα πρέπει να είναι όλο το πρόγραμμα ασκήσεων έντονο, αλλά μόνο ένα τμήμα αυτού και θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον στοιχεία προτού συμβουλέψει κάποιος με ασφάλεια τους ασθενείς να ασκούνται περισσότερο.
Όπως φαίνεται αυτά τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα δεν είναι απόλυτα βέβαιο πως ισχύουν ακόμα. Ο κάθε ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να ακολουθεί όποιο πρόγραμμα γυμναστικής του επιτρέπει εκείνος.

0 comments:

Post a Comment