Thursday, September 12, 2013

Διατροφή ή Δίαιτα;

Με τον όρο διατροφή εννούμε την συντονισμένη προσπάθεια για κατανάλωση υγιεινών και θρεπτικών τροφών με στόχο το ιδανικό βάρος αλλά και την καλή υγεία. Η δίαιτα είναι κάτι σαν νηστεία, έχει πολλές φορές καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία, στον μεταβολισμό αλλά και στην εμφάνιση καθώς οι βεβιασμένες αυτές τακτικές οδηγούν στην απώλεια κυρίως μυικής μάζας που χαλάει την εμφάνισή μας.
Διατοφή λοιπόν. Οι βασικές προϋποθέσεις μιας καλής διατροφής είναι: μικρά και συχνά γεύματα, έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, κατανάλωση κοτόπουλου και ψαρικών συχνότερα από κόκκινο κρέας και αρνί-κατσίκι, υψηλή πρόσληψη νερού, περιορισμός αλατιού και ζάχαρης.
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Βρώμη με γάλα, ξηρούς καρπούς (της μόδας είναι το ιπποφαές, το γκότζι μπέρι) , γιαούρτι. Το πρωινό είναι η βάση της μέρας μας λοιπόν.
Το δεκατιανό δεν πρέπει ούτε να το παραβλέπουμε ούτε όμως να το φορτώνουμε με πολλές θερμίδες,ζάχαρη και αλάτι. Έτσι σπιτικό τόστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα είναι καλή επιλογή.
Το μεσημεριανό πρέπει να ποικίλει. Όλες οι τροφές είναι απαραίτητες. Έτσι κοτόπουλο, ψάρι, αλλά και όσπρια πρέπει να εναλλάσονται στο τραπέζι μας. Χοιρινό πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν ενώ μοσχάρι μια φορά την εβδομάδα αρκεί.
Το απογευματινό γεύμα πρέπει να είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Φρούτα λοιπόν της εποχής καλύτερο είναι να προτιμώνται σε σχέση με αυτά που είναι ψυγείου.
Το βραδυνό εξαρτάται από τις δραστηριότητές μας. Γενικώς πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες και κάπως φτωχό σε υδατάνθρακες και λίπη.
Σε ότι αφορά τα ποτά καλό είναι να αποφεύγονται καθώς τα οινοπνευματούχα προσφέρουν απλόχερα θερμίδες. Τα γεύματα "ζαβολιάς" (cheat meal) καλό είναι  στο μέτρο του δυνατού να αποφεύγονται και αυτά.Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιαστούν νόστιμες και υγιεινές συνταγές για να μην σας αφήσουμε με το παράπονο.  
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν συνήθεια, βίωμα. Δεν το κάνουμε απλώς για να χάσουμε βάρος αλλά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για υγεία και μακροζωία. Έτσι μόνο θα πειστούμε να το ακολουθήσουμε όχι σαν αγγαρεία αλλά σαν ευχαρίστηση.

0 comments:

Post a Comment