Saturday, September 7, 2013

Η πρώτη προσπάθεια!

Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον θεσμό του blog, δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα άνοιγα ένα και εγώ! Από αυτόν τον ιστοτόπο θα μιλάμε για διάφορα θέματα που αφορούν εμάς τους νέους και νέες (εξού και youth tool ! ). Αθλητισμός, μουσική, σπουδές, εργασία ακόμα και πολιτική. Όλα θα πέφτουν στο "τραπέζι" της συζήτησης. 
Πρώτο άρθρο είναι αυτό και δεν θα μπορούσα να μην το αφιερώσω παρά σε κάτι που μου αρέσει πολύ! Γυμναστική λοιπόν.
Το καλοκαίρι πέρασε, δυστυχώς γιατί είναι μια περίοδος που λατρεύουμε όλοι μας! Τι μας άφησε όμως πέραν των αναμνήσεων και του σκούρου χρώματος στο δέρμα; Στις περισσότερες περιπτώσεις μας πήγε πίσω. Το χειμώνα όλα έχουν ένα πρόγραμμα, μια ρουτίνα. Αντίθετα οι θερινές διακοπές είναι μια περίοδος "ραστώνης", κακού ύπνου και διατροφής. Έτσι οι όποιες αθλητικές δραστηριότητες του χειμώνα χάθηκαν, ή δεν αντικαταστάθηκαν καλύτερα. Αυτό έχει ως συνέπεια να αρχίζει η προσπάθεια εκ νέου  τον Σεπτέμβριο. 
Πώς όμως θα καταφέρουμε να επανέλθουμε σε καλή κατάσταση εκ νέου;
Δεν πρέπει σε καμία περίτπωση να καταφύγουμε σε δίαιτες εξπρές και ανώριμες. Η λύση είναι αργά και συνετά. Η επαναφορά του σώματος πρέπει να γίνει με προσοχή, καθώς πλέον οι μύες δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις ασκήσεις που κάναμε τον Μάιο. 
Η λύση λοιπόν είναι το λεγόμενο κυκλικό πρόγραμμα προπόνησης. Για ένα διάστημα (πχ την πρώτη εβδομάδα) ασκούμε όλα τα σημεία του σώματος σε καθημερινή βάση κάνοντας από 2 ασκήσεις για την κάθε μυική ομάδα. Συμβουλή τα κιλά να είναι λίγα οι επαναλήψεις αρκετές και πάντα μα ΠΑΝΤΑ πρέπει να προηγείται καλή προθέρμανση. Η προπόνηση πρέπει να κλείνει με ελαφρύ τρέξιμο ή ποδήλατο. Καλό είναι οι καρδιακοί παλμοί να βρίσκονται περίπου στο 60-70% των μέγιστων παλμών καθώς έτσι μεγιστοποιούνται οι καύσεις λίπους.
Το πιο σημαντικό ίσως για την γρήγορη αποκατάσταση είναι η διατροφή. Οι κρεπάλες του καλοκαιριού πρέπει λοιπόν να σταματήσουν. Το βασικό πρόβλημα είναι το αλκοόλ. Γενικώς πρέπει να αποφεύγεται καθώς προξενεί αφυδάτωση επιπρόσθετη, μέσα στο θέρος που βραχυκυκλώνει την λειτουργία του οργανισμού. Έτσι συμβουλή άφθονο νερό και πράσινο τσάι που  βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού ενδεχομένως και να λειτουργούν ως λιποδιαλύτες. Τα γεύματα πρέπει να είναι συχνά, μικρά με προσοχή σε λιπαρά και υδατάνθρακες που παραμόνευαν σε κάθε γεύμα μας το καλοκαίρι.
Κλείνοντας τονίζουμε εκ νέου χρειάζεται υπομονή και όχι βιασύνη. Όλα διορθώνονται!

0 comments:

Post a Comment