Sunday, September 8, 2013

Τεχνολογικά "αιώνια" ερωτήματα!


Είναι κάτι που με απασχολεί καιρό σε ότι αφορά τον τεχνολογικό τομέα. Γιατί δημιουργήθηκαν τα tablets και γιατί κάποιος να έχει tablet και όχι laptop;
Η μόδα της εποχής επιτάσσει tablet. Είναι λεπτά σε πάχος, ελαφριά με ωραίες, φανταχτερές οθόνες, με έξυπνες εφαρμογές και μεγάλη ποικιλία δυνατοτήτων. Από την άλλη ο μεγάλος αντίπαλος το laptop έχει μεγάλη οθόνη όπου χωράει πολύ περισσότερη πληροφορία, ενσωματωμένο πληκτρολόγιο και άπειρες δυνατότητες δημιουργίας πληροφορίας. Τι πρέπει λοιπόν να προτιμάται; 
Το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Πρόκειται για δύο φορητές συσκευές αλλά με μεγάλη διαφορά σε μέγεθος και βάρος. Το tablet είναι για τον καναπέ, την πολυθρόνα ακόμα και για το λεωφορείο και τον δρόμο (αν πρόκειται για 3g εκδόσεις). Προορίζονται για πλοήγηση στο διαδίκτυο, για βίντεο, για μουσική, για chat αλλά και για παιχνίδια. Για επαγγελματική χρήση δεν είναι ιδανικά για δημιουργία πληροφορίας, αλλά για επεξεργασία πχ ενός κειμένου, ενός wordbook ή μιας παρουσίασης.
Από την άλλη το laptop ανάλογα και το κόστος μπορεί να κάνει τα πάντα. Από διασκέδαση μέχρι και καθαρά επαγγελματική χρήση. Έχει ένα μείον στην φορητότητα σε σχέση με το tablet αλλά το μέγεθος της οθόνης, το πληκτρολόγιο, το ενσωματωμένο ποντίκι αποτελούν τα μεγάλα σύν του φορητού υπολογιστή.
Η κόντρα όμως δεν τελειώνει εδώ. Όταν μιλάμε για φορητότητα δεν εννοούμε μόνο δυνατότητα μεταφοράς έξω από τον χώρο εργασίας ή το σπίτι αλλά και μέσα στον ίδιο χώρο απαλλαγμένο από καλώδια. Εδώ στο "brad de fer" κερδίζει με μεγάλη άνεση το tablet. Η αυτονομία τους είναι πολύ μεγάλη της τάξης των 3-7 ημερών αναμονής και 10-20 ωρών χρήσης , σε σχέση με την πενιχρή αυτονομία των 2-5 ωρών που έχουν τα laptop.
Ποιος σας φαίνεται να νικάει; Τι θα διαλέγατε εσείς; Εξαρτάται από το βαλάντιό σας και τι ζητάτε από την συσκευή σας. Δεν αλληλοκαλύπτονται πλήρως, κάνουν αρκετά παρόμοια πράγματα αλλά όχι ικανοποιητικά στον ίδιο βαθμό. Η επιλογή είναι δικιά σας! 
ΥΓ1: Το θέμα της έλλειψης πληκτρολογίου στο tablet μπορεί να ξεπεραστεί αν αγοραστεί bluetooth πληκτρολόγιο και να συνδεθεί με την συσκευή.
ΥΓ2: Δεν αποκλείεται πάντως να έχετε ή να αποκτήσετε και τα 2 κάποια στιγμή.

0 comments:

Post a Comment