Wednesday, September 25, 2013

Οι αγαπημένες μου ταινίες

Σήμερα το θέμα μας είναι κινηματογράφος! Θα εκθέσω τις απόψεις μου, τις 5+1 ταινίες που μνημονεύω και πιστεύω ότι αξίζει κάθε ένας να τις δει!Ας αρχίσουμε λοιπόν:
 
1)Forrest Gump
Η πορεία της ζωής του Φόρεστ Γκαμπ, ενός ανθρώπου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, που «συμμετείχε» όμως σε μερικά από τα πιο σπουδαία γεγονότα που επηρέασαν την εξέλιξη των ΗΠΑ, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ο Φόρεστ Γκαμπ συναντήθηκε με τον Έλβις Πρίσλεϊ, με τον Λίντον Τζόνσον, με τον Ρίτσαρντ Νίξον, πολέμησε στο Βιετνάμ και τελικά κατάφερε να γίνει πλούσιος και διάσημος. Μόνο που ο ίδιος ήταν πνευματικά καθυστερημένος για να συνειδητοποιήσει την σημαντικότητα των πράξεών του!
 
 
 
 
 
 
 
2)Se7en
 Δυο ντετέκτιβς, ο ένας στην τελευταία του υπόθεση λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του και ο άλλος νιόπαντρος και στην αρχή της φιλόδοξης καριέρας του, συνεργάζονται για να μπορέσουν να συλλάβουν έναν μανιακό δολοφόνο. Οι δολοφονίες ειναι τελετουργικές και καθεμία από αυτές συνδέεται με ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα: λαιμαργία, απληστία, ζήλεια, οργή, εγωισμό, φιλαυτία και οκνηρία. Το πρώτο θύμα που ανακαλύπτεται είναι ένας υπερβαρος, που ο δολοφόνος ανάγκασε να φάει μέχρι θανάτου. Τα μόνα στοιχεία που έχουν οι δυο αστυνομικοί είναι αυτά που ο μανιακός εσκεμμένα αφήνει πίσω του, στον τόπο όπου πραγματοποιεί την κάθε παραδειγματική δολοφονία.
 
 
 
 
 
 
 
 
3) The Pianist
Βασισμένη στο βιβλίο του Πολωνό-Εβραίου πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν, η ταινία του Ρομάν Πολάνσκι εξιστορεί την οδύσσεια ενός νεαρού μουσικού κατά την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Από την ανελέητη καταδίωξη, μέχρι τον οριστικό και απόλυτο μηδενισμό της ανθρώπινης αξίας και την αγωνιώδη προσπάθεια ενός και μόνο ανθρώπου που κατάφερε να επιβιώσει όντας ζωντανός σε μια πόλη φάντασμα που κατοικείται μόνο από εφιάλτες. Ο Πολάνσκι, μάρτυρας και ο ίδιος των γεγονότων που μας αφηγείται, πετυχαίνει να μεταφέρει το κλίμα της εποχής χωρίς ανούσιες προσθήκες περιττών συναισθηματικών σχολίων, τα οποία -έτσι κι αλλιώς σε περιπτώσεις που πλέον μοναδική μέριμνα αποτελεί η ίδια η επιβίωση- μοιάζουν το λιγότερο ψεύτικα. Αντικειμενικός, δεν παραλείπει να τονίσει τα κακώς κείμενα πολλών Εβραίων και στον αντίποδα τη χείρα βοηθείας που μπορεί να έρθει από την πιο απρόσμενη πηγή. Ιδανική είναι και η αξιοποίηση του χρόνου έτσι όπως τον διαχειρίστηκε ο σκηνοθέτης, ισορροπώντας σε ένα μέσο ρυθμό που δεν αφήνει τον θεατή να βαρεθεί, αλλά παράλληλα του επιτρέπει να επεξεργαστεί τα γεγονότα δίνοντας τους την απαιτούμενη προσοχή. Τέλος, άξιος πολλών επαίνων είναι ο Άντριεν Μπρόντυ που με την λιτή του ερμηνεία κατάφερε να αποχρωματίσει τον προσωπικό χαρακτήρα του δράματος, προσδίδοντας τις πραγματικές του διαστάσεις.
 
4) V for Vendetta



Η Βρετανία, μετά το πέρας του πυρηνικού πολέμου, βρίσκεται κάτω από ένα ακραίο απολυταρχικό καθεστώς, που οι έννοιες όπως Ισλάμ, ομοφυλοφιλία είναι απαγορευμένες, ενώ οι αντιφρονούντες διώκονται και θανατώνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτήν την δύσκολη στιγμή, ένας μασκοφόρος που χρησιμοποιεί το προσωνύμιο V, θα βάλει σε εφαρμογή ένα πολύπλοκο και μελετημένο σχέδιο αντίδρασης, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο επικοινωνίας, ανοίγοντας ανοικτό πόλεμο με τις αστυνομικές αρχές και με μοναδική σύμμαχο, μια φαινομενικά αδύναμη νεαρή υπάλληλο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5) Life of Pi


Η νέα σκηνοθετική δουλειά του τιμημένου με Όσκαρ Ανγκ Λι (“Brokeback Mountain”, “Crouching Tiger, Hidden Dragon”), είναι βασισμένη στο μπεστ-σέλερ του Γιαν Μαρτέλ, και μας αφηγείται την απίστευτη περιπέτεια επιβίωσης του Πι, ενός νεαρού άντρα, στην θάλασσα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ένα αξιόλογο τεχνολογικό επίτευγμα σε 3D, η επική περιπέτεια του Πι είναι μια συναισθηματικά μαγευτική εμπειρία που θα εμπνεύσει, θα συγκινήσει και θα ταξιδέψει το κοινό σε ένα πρωτόγνωρο τόπο που δεν θα ξεχάσει ποτέ.









 

 


6) The Intouchables

Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Φιλίπ, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη, ο οποίος έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο, επιλέγει για βοηθό  του στην καθημερινότητα, τον Ντρίς, τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό, από τις φτωχές συνοικίες στα προάστια του Παρισιού.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και παρόλες τις διαφορές τους οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μια αληθινή φιλία, κωμική και δυνατή, χαρίζοντας γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση, με ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως μόνο αστείο δεν φαντάζει.   

Οι «Άθικτοι» είναι μια ταινία για τη φιλία, για τη χαρά της ζωής και το άνοιγμα σε νέους κόσμους και εμπειρίες, ακόμη και μετά από μια μεγάλη ανατροπή στη ζωή!

2 comments:

  1. Πολύ ωραίες ταινίες επέλεξες. Ειδικά το Forest Gump, από τις αγαπημένες μου.
    Επίσης θα πρότεινα την ταινία ''Η τελευταία έξοδος:Ρίτα Χέιγουορθ'', μια πολύ έξυπνη ταινία.

    ReplyDelete
  2. Σε ευχαριστούμε πολύ για το σχολιο σου!Όσο για την ταινία που προτείνεις είναι οντως εξαιρετική!

    ReplyDelete