Sunday, September 15, 2013

Σύνδρομο Επιστροφής από τις Διακοπές

Οι διακοπές τελείωσαν! Η μέρα έχει μικρύνει, το αεράκι έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ψυχρό. Ο Σεπτέμβρης έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του μαζί με τις υποχρεώσεις και το άγχος.Και ενώ υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι γυρνώντας από τις διακοπές έχουν γεμίσει τις «μπαταρίες» τους και είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τον επερχόμενο χειμώνα, υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που μετά τη λήξη των διακοπών τους ή όταν τελειώνει το καλοκαίρι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και εμφανίζουν συμπτώματα αυτού που έχει ονομαστεί «Σύνδρομο Επιστροφής από τις Διακοπές» ή «Σύνδρομο Άγχους Μετά τις Διακοπές» (Post-Vacation Syndrome). 
Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από συμπτώματα έντονου στρές, μελαγχολίας αλλά και έλλειψη κινήτρου για παραγωγικότητα. Πολλές φορές τα συμπτώματα σωματοποιούνται κιόλας.
Απαιτείται λοιπόν ένας τρόπος ώστε να προσαρμοστούν όσοι δεν τα κατάφεραν μετά το τέλος των διακοπών τους.
Πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον χώρο εργασίας μας. Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας εκκαθαρίσεων. Μαζέψτε και πετάξτε (ή και ανακυκλώστε) ότι δεν χρειάζεστε. Κάντε μία ανακαίνιση με λίγα χρήματα όπως ένα βάψιμο στους τοίχους, κάτι να σας αλλάξει την διάθεση.
Ακόμα απαραίτητη είναι μια τακτοποίηση στην ντουλάπα με τα φθινοπωρινά είδη να παίρνουν την θέση των θερινών, όμως να μην γελιόμαστε στην Ελλάδα ζούμε. Ο καιρός προσφέρεται για μια γρήγορη βουτιά. Έτσι η τσάντα της θάλασσας καλό θα ήταν να είναι πρόχειρη. 
Επίσης μικρές εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς πάντα μπορούν να μας αποφορτίσουν από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. 
Ακόμα νέα χόμπι και ασχολίες σπάνε την "μελαγχολία του Σεπτέμβρη".
Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι είναι αποδεδειγμένο πως αν αντλούμε ικανοποίηση από τη δουλειά μας, αν περνάμε όμορφα με τους ανθρώπους της ζωής μας, αν εκμεταλλευόμαστε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας, τότε η θλίψη μετά τις διακοπές θα είναι πολύ μικρότερη και θα διαρκεί λίγο. Καλό φθινόπωρο λοιπόν και καλή προσαρμογή σε όλους!

0 comments:

Post a Comment