Tuesday, November 5, 2013

Motorola Project Ara

Τα smartphones έχουν έρθει με το πέρασμα των χρόνων όλο και πιο κοντά στους υπολογιστές. Διαθέτουν μνήμη, πολυπήρυνους επεξεργαστές, αποθηκετυικό χώρο οθόνες υψηλής ανάλυσης κ.λπ. Εκεί που διαφέρουν είναι στο ότι, ενώ ένας υπολογιστής μπορεί να αναβαθμιστεί για να είναι πάντα στην κορυφή της τεχνολογίας, ένα smartphone δυστυχώς παραμένει ίδιο χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης με αποτέλεσμα κάθε χρόνο (για τους απαιτητικούς) η αλλαγή συσκευής να θεωρείται… επιβεβλημένη. 
 
Η Motorola φαίνεται πως θέλει να το αλλάξει αυτό με το Project Ara το οποίο, αν τελεσφορήσει, ίσως και να αλλάξει τον τρόπο που κατασκευάζονται τα κινητά μέχρι σήμερα. Το concept του project Ara είναι απλό: Ακριβώς όπως ένα υπολογιστής αποτελείται από εξαρτήματα τα οποία «ενώνονται» πάνω σε μία μητρική πλακέτα, έτσι και ένα smartphone  μπορεί να αποτελείται από πολλά επί μέρους εξαρτήματα (μπαταρία, επεξεργαστής, κάμερα κ.λπ), τα οποία να αναβαθμίζονται. 

Μάλιστα το Project Ara κάνει ένα βήμα παραπάνω επιτρέποντας στον χρήστη να διαλέξει ο ίδιος το πού θα δώσει μεγαλύτερο βάρος. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να μην επιθυμεί μία μεγάλη κάμερα πολλών MP και έτσι να προτιμήσει μία μεγαλύτερη μπαταρία. Κάτι ανάλογο ισχύει για κάποιον που θέλει γρηγορότερο επεξεργαστή αλλά λιγότερο αποθηκευτικό χώρο κ.λπ. 

Τα πρώτα Developer Kits του Project Ara αναμένεται να κυκλοφορήσουν αυτό το χειμώνα, ενώ αν το project πάει καλά θα περιμένουμε τα πρώτα κομμάτια να φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών σε περίπου ένα χρόνο.

0 comments:

Post a Comment