Monday, November 4, 2013

Παθητικό Σπίτι: Εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας!



Σήμερα θα δούμε ένα θέμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα και κάπως πιο επιστημονικό. Θα μιλήσουμε για το παθητικό κτίριο (Passiv Haus στα γερμανικά). Είναι ένα πρότυπο κτιρίου το οποίο προσφέρει ταυτόχρονα υψηλή ενεργειακή απόδοση, άνεση, οικονομία και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Δεν απαιτείται καλοριφέρ, τζάκι, σόμπες κλπ το χειμώνα ούτε air condition το καλοκαίρι ή αν απαιτείται κάποιες φορές η χρήση τους είναι ελάχιστη. Έχει τη δυνατότητα να αποκτά και να διατηρεί «μόνο του» την ιδανική θερμοκρασία σε κάθε περίπτωση.
Για να δούμε όμως πως ακριβώς λειτουργεί. Σε μία λιγότερο επιστημονική προσέγγιση θα έλεγε κανείς πως δύο είναι τα απαραίτητα σημεία που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν σχεδιάσει ένα τέτοιο κτίριο: Το πρώτο είναι η πολύ καλή μόνωση (στον τοίχο, τριπλά τζάμια στα παράθυρα) ώστε να διατηρεί το κτίριο σταθερή τη θερμοκρασία του και να μην επηρεάζεται από το περιβάλλον. Το δεύτερο είναι η «συσκευή» που θα διαθέτει το κτίριο (στο υπόγειο αν πρόκειται για μονοκατοικία) στην οποία θα έρχεται σε επαφή ο εξωτερικός με τον εσωτερικό αέρα και θα ανταλλάσουν θερμότητα. Πρόκειται λοιπόν για έναν εναλλάκτη θερμότητας μέσω του οποίου ο εξωτερικός αέρας που θα εισέλθει στο σπίτι αποκτά μία κοντινή θερμοκρασία με αυτή του εσωτερικού αέρα που βγαίνει από το σπίτι (έτσι ο εξωτερικός αέρας ζεσταίνεται το χειμώνα και κρυώνει το καλοκαίρι). Στη συνέχεια ο εξωτερικός αέρας αφού εξέλθει από τον εναλλάκτη εισέρχεται στο σπίτι με την ιδανική θερμοκρασία. Ο τρόπος λειτουργίας του κτιρίου φαίνεται στην εικόνα:
Εφόσον μιλάμε όμως για εξοικονόμηση χρημάτων, ενέργειας κλπ ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι πετυχαίνουμε με ένα παθητικό κτίριο. Ανεξάρτητα από το κλίμα ή την περιοχή, τα Παθητικά Κτίρια διατηρούν όλο το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσειςΈνα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτίρια της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο από 1,5 λίτρο πετρελαίου ή 1,5 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου το χρόνο, για τη θέρμανση ενός τετραγωνικού μέτρου κατοικήσιμου χώρου. Όπως έχει αποδειχθεί από τον τρόπο λειτουργίας των κτιρίων, η λειτουργία των Παθητικών Κτιρίων έχει μειωμένες απαιτήσεις εξόδων, ενώ παράλληλα το κόστος κατασκευής τους είναι εκπληκτικά προσιτό. Φυσικά να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την άριστη ποιότητα ατμόσφαιρας που υπάρχει σε τέτοια κτίρια.
Όσοι λοιπόν από εσάς έχετε τα χρήματα και σκοπεύετε να φτιάξετε το δικό σας σπίτι σκεφτείτε σοβαρά το θέμα του παθητικού κτιρίου. Αλλά και όσοι σκέφτεστε απλά μία ανακαίνιση του σπιτιού σας καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι μπορείτε να το «παθητικοποιήσετε».

0 comments:

Post a Comment