Sunday, December 22, 2013

Διατροφικά tips για τα Χριστούγεννα!!

Tα Χριστούγεννα πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις γιορτές το διαιτολόγιό μας θα κατέχουν οι ποικιλοτρόπως μαγειρεμένες γαλοπούλες, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και κάθε είδους παραδοσιακά γλυκίσματα. 
Η περίοδος των εορτών είναι μια περίοδος χαράς, ξενοιασιάς και διακοπών και είθισται κάθε είδους δίαιτα να παραμερίζεται. Ωστόσο το καλύτερο θα ήταν να συνεχίσουμε το πρόγραμμα διατροφής μας αλλά προσθέτοντας εκείνες τις ημέρες περισσότερο φαγητό. Μπορούμε να ζήσουμε τη διατροφική ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου, δίχως ωστόσο να τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για να εκφράσουμε την υπερφαγική μας τάση, αλλά τηρώντας κάποιους κανόνες υγιεινής διατροφής. Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:
 
1.Να προτιμάτε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί). 
2.Να συνοδεύετε πάντοτε τα γεύματα με σαλάτες φρέσκων, κατά προτίμηση, λαχανικών.
3. Να αφαιρείτε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.
4. Να μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια), αλλά να προτιμάτε σταφίδες,  κουκουνάρι και κάστανα.
5. Να αποφεύγετε να «τσιμπάτε» με το χέρι από τα πιάτα που υπάρχουν στο τραπέζι.
6. Να χρησιμοποιείτε μαχαιροπίρουνα και να σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε.
7. Να αποφεύγετε τα γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (λ.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα).
8. Να προτιμάτε γλυκά όπως τα μελομακάρονα και οι δίπλες, τα οποία είναι καλύτερα να καταναλώνονται στην αρχή της ημέρας.
9. Να προτιμάτε τη χρήση ελαιολάδου κατά το μαγείρεμα.
10. Να προτιμάτε την ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και μπίρας (είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φτωχά σε θερμίδες), αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά και να πίνετε άφθονο νερό (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα).
11. Τέλος για όσους ακολουθούν το πρόγραμμα της Cambridge Weight Plan, η κατανάλωση 2 ροφημάτων την ημέρα θα σας επιτρέψει να παραμείνετε σταθεροί στα κιλά σας ακόμα και μετά τις διατροφικές ατασθαλίες των Χριστουγέννων!

0 comments:

Post a Comment