Monday, December 23, 2013

Οι τηλεοπτικές σειρές της χρονιάς που μας πέρασε!!

Κάποιες μας συστήθηκαν στη χρονιά που φεύγει, κάποιες άλλες έκλεισαν μετά τιμής και δόξης τον κύκλο τους. Άλλες μας άφησαν με το σαγόνι στο πάτωμα, για κάποιες τραβούσαμε τα μαλλιά μας, πολλές μας έχουν αφήσει να ανυπομονούμε για τη συνέχεια, μερικές μας γέμισαν ερωτηματικά ενώ άλλες – ευτυχώς λίγες συγκριτικά - μας απογοήτευσαν. Το ευτύχημα είναι πως οι δυνατές τηλεοπτικές σειρές που «έτρεξαν» μέσα στο 2013 ήταν τόσες που διεκδίκησαν το μέγιστο του χρόνου μας. Ορισμένες δε, έφτασαν στο σημείο να το μονοπωλήσουν. 
Αυτές λοιπόν είναι, κατά τη γνώμη μας και χωρίς σειρά αξιολόγησης, οι κορυφαίες σειρές και οι σημαντικότερες τηλεοπτικές στιγμές για το 2013. Έτοιμοι; 



Breaking Bad 
Οι τίτλοι τέλους για τον Γουόλτερ Γουάιτ και το θρυλικό «Breaking Bad» δε θα μπορούσαν να είναι λιγότερο οδυνηροί, ούτε λιγότερο συναρπαστικοί. Η άφταστη επιτυχία του AMC με τις εξωπραγματικά αποθεωτικές κριτικές, καθήλωσε εκατομμύρια πιστούς ακόλουθους ενώπιον της γεμάτης παράπλευρες απώλειες πτώσης του βασιλιά της μεθαμφεταμίνης. 
Ένα ασύλληπτο «ταξίδι» λεπτοδουλεμένων χαρακτήρων, βρισκόμενων σε μία συνεχή διαδικασία μεταστροφής τους σε «κακούς» (όπως υποδηλώνει και ο τίτλος) έφτασε στο φινάλε του, έπειτα από πέντε αλησμόνητες σεζόν, καταξιώνοντας το «Breaking Bad» ως μία από τις κορυφαίες σειρές όλων των εποχών. Όσο για τον ανεπανάληπτο Μπράιαν Κράνστον, στη συνείδηση των περισσοτέρων θα είναι για πάντα ο διαβόητος Χάιζενμπεργκ. 


Game of Thrones 
Ο τρίτος κύκλος της μεταφοράς του σύμπαντος που σκαρφίστηκε ευφυώς ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν δε θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί από τους δύο προηγούμενους: ένα καθηλωτικό - στα όρια του σοκαριστικού - ένατο (προτελευταίο) επεισόδιο. 
Μόνο που εδώ, το δημοφιλές-σαν-ροκ-σταρ πρόγραμμα του HBO ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τον περίφημο «Κόκκινο Γάμο» (Red Wedding) να προκαλεί σοκ και δέος σε όσους δεν είχαν διαβάσει τα βιβλία, φρενίτιδα στα social media και viral βίντεο με αντιδράσεις αποσβολωμένων τηλεθεατών στο YouTube. Έπειτα από αυτό, οι φιλικές προειδοποιήσεις των υποψιασμένων αναγνωστών του Μάρτιν προς τους υπόλοιπους «να μη δένονται με κανέναν χαρακτήρα», θα λαμβάνονταν πλέον πολύ πιο σοβαρά… 

House of Cards 
Ο Κέβιν Σπέισι σταματά να ανάψει ένα κερί σε μια εκκλησία, ενώ ραδιουργεί ασταμάτητα στο ρόλο ενός διεφθαρμένου και κυνικού αμερικανού Γερουσιαστή που πατά επί πτωμάτων. Είναι η στιγμή της δικής του «κατάνυξης», η οποία καταλήγει στο ανάλγητα εγωπαθές «προσεύχομαι σε μένα, για εμένα». Μία μικρή μόνο γεύση από τον εναρκτήριο κύκλο της τεράστιας επιτυχίας του Netflix. 


American Horror Story 
Μέσα στη χρονιά που φεύγει, η σειρά τρόμου (κι ενίοτε μυστηρίου, επιστημονικής φαντασίας, ακόμα και μαύρης κωμωδίας) του FX, φρόντισε να κλείσει έναν αναπάντεχα εφιαλτικό δεύτερο κύκλο στο αποκρουστικότερο ψυχιατρικό άσυλο που θα μπορούσε να φανταστεί ανθρώπινος νους, για να ανοίξει τον τρίτο βάζοντας στο επίκεντρο μάγισσες. Και μάλιστα όχι οποιεσδήποτε μάγισσες, αλλά τις απογόνους εκείνων του Σάλεμ, τοποθετημένες πια σε ένα ειδικό σχολείο στη Νέα Ορλεάνη. Η υπέροχη Τζέσικα Λανγκ παραμένει επικεφαλής του καστ, έχοντας στο πλευρό της πια πέραν από αρκετούς «σταθερούς» της σειράς, κοτζάμ Κάθι Μπέιτς! 
Homeland 
Η πρώτη σεζόν μας κρατούσε σε αναμμένα κάρβουνα. Η δεύτερη τελείωσε αφήνοντάς μας με το στόμα ανοικτό και ερωτηματικά πάνω απ' το κεφάλι. Η τρίτη που μόλις ολοκληρώθηκε, ωστόσο, έφτασε να εξοργίσει πολύ κόσμο με το αδιάφορο ξεκίνημα και τη μετέπειτα ασυγχώρητη σεναριακή ευκολία στο σπιντάρισμα της πλοκής, όταν ο Μπρόντι έγινε σε ένα επεισόδιο μέσα από ηρωινομανής, ετοιμοπόλεμος κομάντο. Για να μη μιλήσουμε για το φινάλε, όπου ο πρωταγωνιστής μεταστρέφεται εμμέσως πλην σαφώς, από μουσουλμάνος μάρτυρας σε χριστιανό. Ό,τι πιο συντηρητικό μπορούσαν να σκαρφιστούν, δηλαδή, οι δημιουργοί της σειράς. Μετά την απογοήτευση του τελευταίου κύκλου, αν υπάρξει συνέχεια θα πρόκειται για έγκλημα. 
The Walking Dead 
Διανύοντας αισίως την τέταρτη σεζόν, το «The Walking Dead» της AMC επιβεβαιώνει με θαυμαστή συνέπεια σε ποιους ανήκει: όχι μόνο στους πιστούς ακόλουθους της ζόμπι μυθολογίας, αλλά σε όλους όσοι διψούν για μία εις βάθος εμπλοκή με ένα μετα-αποκαλυπτικό σύμπαν. Με τον Κυβερνήτη (Ντέιβιντ Μόρισεϊ) να προκαλεί τελικά αδιανόητο όλεθρο στο κλείσιμο του πρώτου μισού του τέταρτου κύκλου, το εκτός φυλακής μέλλον για τη σκορπισμένη κοινότητα του Ρικ (Άντριου Λίνκολν) προβλέπεται πλέον εξαιρετικά αμφίβολο. 


Sherlock 
Έχοντας κατορθώσει να μεταφέρει αρμονικά στη σύγχρονη εποχή το σύμπαν του αυθεντικού Σέρλοκ Χολμς με όλη την πολυπλοκότητά του, το «Sherlock» επιστρέφει αυτά τα Χριστούγεννα με ένα σπέσιαλ online μίνι επεισόδιο, ως ορεκτικό για τη συνέχιση της σειράς τον ερχόμενο Ιανουάριο. Κι αφού βεβαιώθηκαν άπαντες πια πως ο τετραπέρατος ντετέκτιβ είναι ζωντανός, αναμένουμε τον εκπληκτικό Μπένεντικτ Κάμπερμπατς να συνεχίσει να δίνει ζωή στον θρυλικό ήρωα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. 

0 comments:

Post a Comment